Postoji li zakon o ljudskoj privlačnosti?

Supronosti se privlače je zakon privlačenja, barem kada je u pitanju elektromagnetizam. Ali postoje li zakoni o privlačnosti između dvoje ljudi? “U svijetu koji je pun stranaca” kako glasi stih u poznatoj pjesmi iz 1980-ih, postoji li jasan skup pravila koji dopušta dvoje ljudi da se zaljube jedno u drugo?

Je li privlačnost stvar kemije?

Može biti. Prema znanstvenicima, privlačnost između životinja suprotnog spola ovisi o kemikalijama koje se nazivaju feromoni. Učinak feromona na ponašanje insekata do sada je najviše proučavan. Uočeno je, barem u nekim pokusima, da su feromoni odgovorni za komunikaciju među istim vrstama i kolonijom mrava. Užasan miris koji oslobađaju tvorovi kako bi otjerali neprijatelje kaže se da je vrsta feromona. Neke vrste majmuna trljaju urin koji sadrži feromone po stopalima potencijalnih partnera kako bi ih privukli. Neki znanstvenici vjeruju da životinje (obično ženke) kao što su kukci i sisavci šalju te kemijske signale kako bi mužjaku svoje vrste rekli da se njihovi geni razlikuju od njihovih. Ova genska raznolikost važna je u stvaranju potomstva s većim izgledima za preživljavanje. Industrija parfema kapitalizirala je feromone kao sredstvo za povećanje nečije seksualne privlačnosti suprotnom spolu. Životinje poput kita i mošusnog jelena lovljene su zbog ovih kemikalija.

U posljednje vrijeme znanstvenici istražuju postojanje ljudskih feromona i njihovu ulogu u odabiru partnera. Postoje mnoga oprečna gledišta u području biologije, kemije, genetike i psihologije. Većina znanstvenika tvrdi da oni ne postoje, ili ako postoje, ne igraju ulogu u seksualnoj privlačnosti između muškarca i žene. No nova istraživanja poput onog koje su proveli švicarski istraživači sa Sveučilišta u Bernu pod vodstvom Klausa Wedekinda polako tjeraju ove znanstvenike da preispitaju svoje stajalište. Njihov eksperiment uključivao je žene koje su njušile pamučne košulje različitih muškaraca tijekom razdoblja ovulacije. Otkriveno je da žene više vole miris muških košulja koje su genetski različite, ali i dijele sličnosti sa ženskim genima. To je, kao iu slučaju insekata i drugih sisavaca, trebalo osigurati bolje i zdravije karakteristike njihovoj budućoj djeci. No, istraživači su također upozorili da na preferenciju muškog mirisa utječu razdoblje ovulacije kod žena, hrana koju muškarci jedu, parfemi i drugi mirisni proizvodi za tijelo te korištenje kontracepcijskih pilula.

Sudjeluje li osobnost u seksualnoj privlačnosti?

Da, ali i vaša percepcija osobnosti potencijalnog partnera. Prema istraživanju koje su proveli Klohnen, EC i S. Luo 2003. o međuljudskoj privlačnosti i osobnosti, utvrđeno je da su osjećaj samosigurnosti osobe i barem percepcija njezinog/njezinog partnera jake determinante privlačnosti u hipotetskim situacije. Što nam ovo govori? Preferiramo određeni tip osobnosti, koji vas privlači prema osobi. No, osim stvarne osobnosti osobe, koja se može provjeriti samo kroz blisku interakciju kroz vrijeme, vaša percepcija vašeg potencijalnog partnera vas privlači k njemu/njoj, bez obzira na to ima li osoba vaše naklonosti uistinu takvu osobnost ili ne. To bi vjerojatno moglo objasniti izjavu koja se obično čuje od muškaraca i žena o njihovim neuspjelim vezama: “Mislila sam da je on/ona takva osoba.”

Dakle, kako se privlačnost pojavljuje u odnosima?

Vjerojatno ste čuli da je privlačnost uvod ili faktor u vezi. Najvjerojatnije, barem na početku; ali sama privlačnost ne može učiniti da odnos funkcionira. To je ta privlačnost koja vas tjera da primijetite osobu suprotnog spola, ali kada je bolje upoznate, privlačnost je samo jedan od razmatranja. Zajedničke vrijednosti, snovi i strasti postaju značajniji u dugotrajnim vezama.

Trebam li prestati pokušavati postati privlačna?

Više od pokušaja da postanete fizički privlačni, radite na svim aspektima svog zdravlja: fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom. Fizička privlačnost je još uvijek preteča. Zapamtite, biologija nas predisponira da izaberemo partnera s najzdravijim genima. Što se tiče vaših emocija, samo se zapitajte: biste li željeli provesti vrijeme s osobom koja se osjeća nesigurno u sebe? Vjerojatno ne! Postoji mudrost u poznavanju sebe: tko ste, svojih uvjerenja, vrijednosti i snova. I nemojte se pretvarati da ste netko tko niste. Zavaravanje druge osobe tako što ćete je natjerati da misli da dijelite iste vrijednosti i uvjerenja samo će vas oboje izazvati razočaranje. Kada ste zdravi u svim aspektima, privlačnost postaje posljedica, a ne kraj. Kao što je spomenuto u istraživanju Klohnena i Luoa, čovjekov osjećaj vlastite sigurnosti bitan je, možda čak i izvan privlačnosti. Ali zapamtite: činite ove stvari za sebe, a ne za druge ljude. Tek tada možete istinski iskoristiti svoju privlačnost kao osobe.

Objavljeno dana