Avanture u kreativnom razmišljanju

Koliko ste se puta uhvatili da kažete da ne može postojati drugo rješenje problema – i da taj problem vodi u slijepu ulicu? Koliko ste se puta osjećali zbunjeno znajući da je problem koji je pred vama onaj koji ne možete riješiti. Nema tragova. Nema opcija. Bez rješenja.

Jeste li se osjećali kao da ste iscrpili sve moguće opcije, a ipak ste još pred planinom – velikom, neosvojivom i neosvojivom? Kada naiđete na tako ogromne probleme, možete se osjećati kao da udarate čekićem o čeličnu planinu. Pritisak da se takav problem mora riješiti može biti golem.

Ali radujte se! Možda još ima nade!

Uz neke kreativne tehnike rješavanja problema možda ćete moći sagledati svoj problem u drugačijem svjetlu. A to bi svjetlo moglo biti samo kraj tunela koji vodi do mogućih rješenja.

Prije svega, u svjetlu kreativnog rješavanja problema, morate biti otvoreni prema činjenici da može postojati više od samo jednog rješenja problema. I, morate biti otvoreni za činjenicu da mogu postojati rješenja za probleme za koje ste mislili da su nerješivi.

Sada, s ovim optimističnim načinom razmišljanja, možemo pokušati biti malo kreativniji u rješavanju naših problema.

Broj jedan; možda je razlog zašto ne možemo riješiti naše probleme taj što nismo stvarno dobro pogledali u čemu je problem. Ovdje je pokušaj razumijevanja problema i konkretnog razumijevanja njegovog rada integralno rješavanje problema. Ako znate kako to funkcionira, u čemu je problem, onda imate bolje temelje za rješavanje problema.

Ne pokušavajući dati jednostavnu izjavu o tome što je problem. Pokušajte identificirati subjekte koji sudjeluju i kakvi su njihovi međusobni odnosi. Uzmite u obzir stvari koje možete dobiti kako biste izgubili zbog trenutnog problema. Sada imate jednostavnu izjavu u čemu je problem.

Broj dva; pokušajte uzeti u obzir sva ograničenja i pretpostavke koje imate riječima problema. Ponekad upravo te pretpostavke ometaju naš pogled na moguća rješenja. Morate identificirati koje su pretpostavke valjane, u kojim se pretpostavkama treba pozabaviti.

Broj tri; pokušajte riješiti problem po dijelovima. Riješite ga idući od općeg pogleda prema detaljnijim dijelovima problema. To se zove pristup odozgo prema dolje. Zapišite pitanje, a zatim smislite jednorečenično rješenje za to od njih. Rješenje bi trebalo biti opća izjava o tome što će riješiti problem. Odavde možete dalje razvijati rješenje i malo po malo povećavati njegovu složenost.

Broj četiri; iako pomaže imati kritičko razmišljanje dok rješavate problem, također morate zadržati kreativan, analitički glas na stražnjoj strani glave. Kada netko dođe do potencijalnog rješenja, pokušao je razmisliti kako bi to rješenje moglo funkcionirati. Pokušajte biti kreativni. Istodobno, potražite pukotine u oklopu tog rješenja.

Broj pet; isplati se zapamtiti da može postojati više od samo jednog rješenja koje se razvija u isto vrijeme. Pokušajte pratiti sva rješenja i njihov razvoj. Zapamtite, može postojati više od jednog rješenja za problem.

Broj šest; zapamtite onu staru izreku, “dvije su glave bolje od jedne.” Taj je istinitiji nego što zvuči. Uvijek budite otvoreni za nove ideje. Možete imati samo koristi od slušanja svih ideja koje svaka osoba ima. To je osobito istinito kada je osoba s kojom razgovarate imala iskustva s rješavanjem problema sličnih vašim.

Ne morate biti samostalni heroj da biste riješili problem. Kad biste mogli organizirati kolektivnu misao na tu temu, bilo bi puno bolje.

Broj sedam; budi strpljiv. Sve dok ustrajete, uvijek postoji šansa da se rješenje ukaže samo od sebe. Zapamtite da nitko nije uspio stvoriti izum prvi put.

Vježbe kreativnog razmišljanja također vam mogu pomoći u potrazi za kreativnijim rješavanjem problema.

Evo jednog primjera.

Uzmite komad papira i napišite bilo koju riječ koja vam padne na pamet u sredinu. Sada pogledajte tu riječ, a zatim napišite prve dvije riječi koje vam padaju na pamet. To se može nastaviti sve dok ne možete izgraditi stablo povezanih riječi. To vam pomaže izgraditi analogne vještine i ojačati svoje kreativne procese.

Dakle, sljedeći put kada vidite problem za koji mislite da ga ne možete riješiti, razmislite ponovno. Rješenje bi moglo biti samo gledanje vas pravo u lice. Sve što je potrebno je samo malo kreativnog razmišljanja, malo planiranja i puno rada.

Objavljeno dana